Öppen hand som håller i mynt.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Heta teknikbolaget Metasphere går i graven

1:17 min

Teknikbolaget Metasphere i Luleå, som fått mycket uppmärksamhet och spåtts få stor framgång i metallbranschen, tvingas nu gå i konkurs.

För två år sen ansågs metallföretaget Metasphere i Luleå vara ett av de hetaste unga teknikföretagen i Sverige.

Men nu har bolagets VD Jan Wicén begärt bolaget i konkurs.

– Vi är ju förkrossade över det här som har hänt. Företaget har ju en stor potential och vi är ju många som har jobbat väldigt mycket för det här. Våra forskare, inte minst våran personal som har ställt upp fantastiskt bra och lojalt.

Kungen har besökt Metasphere, och bolaget har prisats och fått mycket uppmärksamhet i affärstidningar för sin idé.

Bolaget tillverkade en mycket hård metall av volframkarbid, som bland annat kunde användas som förstärkning i gruvor och jetplansmotorer.
Företaget har tio anställda, och de påverkas direkt.

– Man, man blir ju uppsagda så att säga, och det är ju baksidan av den här händelsen så att säga.

Jan Wicén säger att skälet till konkursen är en misslyckad nyemission, alltså att Metasphere försökt få in mer pengar genom att släppa nya aktier i bolaget.

– Vi har haft under en längre period en förhandling om att ta in pengar i en nyemission, och förhandlingar som pågått i över ett halvår med ett par utländska intressenter strandade, och i och med att de strandade fick vi slut pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".