Tydligare lag och egen domstol skulle minska konflikter

En tydligare lagstiftning - och kanske till och med en egen domstol. Doktoranden Malin Brännström vid Umeå universitet tror att det skulle kunna mildra konflikterna mellan skogsägare och rennäringsidkare.

Doktoranden Malin Brännström har lagt äganderätten och renskötselrätten under luppen och inriktat sig särskilt mot skogsbruk och renbete. I sin avhandling skriver hon att intressekonflikter om skogsmarken i Norrlands inland i många fall kan förlängas och till och med spädas på av bristfällig lagstiftning.

Enligt Malin Brännström saknar lagstiftningen tydliga bestämmelser om hänsyn och skadestånd, till skillnad från andra fastighetsrättsliga lagar. Det gör att det blir svårare för rättighetsinnehavarna - det vill säga markägaren och rennäringsidkaren - att komma överens när de har olika uppfattning.

Förslaget med en egen rättsinstans motiveras av att den skulle kunna bygga upp en stor kompetens och kunskap kring skogs- och rennäringsfrågor. Något som också skulle bidra till en mindre haltande rättsprocess och därmed minskat ekonomiskt lidande för de olika parterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".