Theresa Olofsson och Julia Gatu.
Theresa Olofsson och Julia Gatu. Foto: Lina Börlin.
Veckans färsking vecka 20 2017

Julia & Theresa gör musik för en god sak

UF-företagarna Theresa Olofsson och Julia Gatu vid Luleå kulturgymnasium har gjort en skiva där intäkterna går till välgörande ändamål.

När det var dags för musikstudenterna Theresa Olofsson och Julia Gatu vid Luleå kulturgymnasium, att välja ett projekt att starta företag inom föll valet på att skriva, spela in och ge ut musik.

Det är tack vare utbildningsorganisation Ung företagsamhet (UF) som tjejerna fått chansen att testa på att driva ett företag under ett år.

Resultatet är EP:n Andetag som släppts nu i dagarna, den innehåller tre låtar varav Ett kort andetag blev vårt val av Veckans färsking.

Drivkraften bakom jobbet med EP:n under året har varit att kunna ge en del av överskottet av försäljningen till välgörande ändamålet.

De har valt att ge pengarna till forskning inom dystrofia myotonika då en vän till dem hastigt och oväntat gick bort i den sjukdomen för ett år sedan.

Vännens bortgång har också fått en central roll i arbetet med företaget och låtarna. Texten till Veckans färsking Ett kort andetag när en önskan om att få mer tid än vi har, att kunna stanna tiden, uttrycker sorg och uppmanar till eftertanke.

Julias känslofyllda röst står stadigt genom hela låten och Theresas gitarrspel förgyller den moderna, sparsmakade elektroniska förpackningen.

Julia & Theresa har skrivit en riktigt bra, modern poplåt som både är lätt att sjunga med i samtidigt som den har tyngd i orden. Det här är riktigt bra – och för ett gott ändamål!

Har du en ny låt på gång? Vill du ha den med i Veckans färsking i P4 Norrbotten? Hör av dig till oss!

Relaterat

Mer om Veckans färsking

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".