Illustration: Renar. Grafik: Karta visar gruvor och vindkraftverk i områden där rennäring klassats som riksintresse. Illustration Liv Widell/Sveriges Radio.

Rennäringens marker exploateras

3:14 min

Nästan hälften av alla gruvtillstånd och mer än var femte vindkraftverk inom renskötselområdet finns på marker som är utpekade som rennäringens särskilt skyddade markområden. Det visar en ny kartläggning av Sameradion & SVT Sápmi.

Totalt handlar det om 46 gruvtillstånd och 220 vindkraftverk på marker som är utpekade som riksintresse för rennäringen, och riksintresset innebär att dessa områden så långt som möjligt ska skyddas från exploatering som påtagligt kan försvåra för renskötseln.

Om två riksintressen kolliderar ska de enligt lagen vägas mot varandra och det ska då ges företräde till det riksintresse som bäst främjar långsiktighet och hållbarhet av marken och miljön i området.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".