Kalamark ladugård
1 av 3
Kalamark. Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio
Advokat Thomas Magnusson.
2 av 3
Advokat Thomas Magnusson. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Kalamarksrättegången kö utanför Hovrätten
3 av 3
Kalamarksrättegången och kön utanför Hovrätten. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Kalamarksmordet

Telefonsamtal spelades upp under första rättegångsdagen

1:54 min

Telefonavlyssningen av huvudvittnet spelade en viktig roll när åklagaren radade upp bevisningen under Kalamarksmålets första rättegångsdag.

Video: Bakgrund - detta har hänt | Följ med till Kalamark (Facebook)

Telefonavlyssningen av huvudvittnet spelade en viktig roll när åklagaren radade upp bevisningen under Kalamarksmålets första rättegångsdag. Men den misstänkte Kaj Linnas försvarare avfärdar inspelningarnas trovärdighet.

Under ett av de inspelade telefonsamtalen, som gjordes inför den nya utredningen efter det att Kaj Linna beviljats resning av Högsta domstolen, säger huvudvittnet att han inte har några planer på att infinna sig till förhören. Detta eftersom det är så lång restid, och att åklagaren kommer behöva häkta honom för att få honom att komma dit.

– Jag vill inte medverka i det alltså, för jag tycker det är jobbigt att de släpper ut en mördare, alltså inte släpper ut honom egentligen för jag tycker att om han hade fått 21 år för det så är det väl okej att han kommer ut efter två tredjedelar. Men alltså, att förse honom med kassa och sådant tycker jag då går man lite över målet, säger vittnet i telefonsamtalet.

Huvudvittnet anhölls senare och begärdes häktad misstänkt för medhjälp till rånmordet i Kalamark, men frigavs och avfördes helt från misstankarna.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson kommenterar de inspelade samtalen med att vittnet kände till att han var avlyssnad. -Jag gör den tolkningen, säger Magnusson.

Magnusson kontrade med att spela upp ett inspelat telefonsamtal mellan huvudvittnet och utredaren Jan Olsson som Kaj Linna anlitat.

– Jag anser att han är felaktigt dömd, dock inte oskyldig. Men jag är liksom inne i cirkeln eller vad man ska säga. Och jag anser att sådant här ska egentligen inte få hända, säger vittnet i samtalet som spelades upp.

– Enbart mitt vittnesmål, och farsans vittnesmål, ska man inte kunna bli dömd för tycker jag, säger vittnet.

Åklagare Jens Göransson har också visat en rekonstruktionsvideo med polisens kriminaltekniker med liknande kroppsmått som Kaj Linna och andra personer som förekommit i utredningen.

Enligt åklagarens bevisning var det omöjligt för någon annan än just Kaj Linna att ta sig igenom hålet, vilket i sin tur ska tala för att Linna är skyldig.
Thomas Magnusson vill dock inte kommentera uppgifterna, och hur det påverkar hans klients möjlighet att bli frikänd.

– Jag kommer så småningom att plädera i det här målet, men jag vill inte kommentera särskilt mycket just nu medan vi är igång med rättegången, säger Magnusson.

Åklagaren stöder sin berättelse om Linnas skuld bland annat på uppgifter från huvudvittnet. Enligt vittnets uppgifter sade Linna dagen före mordet att han planerade att råna bröderna i Kalamark. Vittnet har också sagt att han tagit med Linna på en bilresa för att få honom att skrota planen.

– Vittnet berättade att Linna under året fantiserat och haft planer på stötar av olika slag, men på senare tid hade det varit en stöt mot bröderna i Kalamark som varit på tapeten, säger åklagaren.

Han lade mycket kraft på att visa att det fanns en etablerad kontakt mellan huvudvittnet och Kaj Linna under månaden och dagarna innan rånmordet, vilket han visade genom utdrag från männens samtalslistor.

Listorna visar hur Kaj Linna och huvudvittnet hade kontakt även under morddagen, och hur vittnet försökte nå Linna efter tidpunkten för mordet.
Magnusson yrkar på att åtalet mot Kaj Linna ska ogillas. Åklagaren Jens Göransson och den överlevande broderns advokat bestrider detta.

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande.

Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen före mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna.

Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

I april anhålls huvudvittnet som misstänkt för att ha hjälpt Linna att begå brottet. Han försätts därefter på fri fot och avförs som misstänkt.
Bara dagar innan rättegången inleds i hovrätten för övre Norrland presenterade åklagare Jens Göransson kompletterande bevis i form av avlyssnade telefonsamtal mellan huvudvittnet och dennes far.

Källa: TT (Spår, DN, P4 Norrbotten med flera).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".