Kalamark skylt
1 av 4
Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio.
Åklagare Jens Göransson.
2 av 4
Åklagare Jens Göransson. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Advokat Thomas Magnusson.
3 av 4
Advokat Thomas Magnusson. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Jenny Nordlund.
4 av 4
Målsägandebiträdande Jenny Nordlund. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Kalamarksmordet

Kaj Linna förhördes i Kalamarksrättegången

2:03 min

I dag har morddömde Kaj Linna förhörts i hovrätten i Umeå Kalamarksrättegången.

Tidslinje: Detta har hänt i Kalamarksfallet

Kaj Linna inför rättegången: Räknar med frikännande | Linna om tiden i fängelse

Livstidsdömde Kaj Linna förklarade varför han reste från Sverige efter rånmordet i Kalamark 2004 - och varför han inte anmälde sig till polisen.
Den andra rättegångsdagen i hovrätten för övre Norrland handlade också om Linna verkligen minns.

Till en början hängde frågan i luften om han var tillräckligt frisk för att höras av åklagare Jens Göransson. Men den förkylde Kaj Linna bet ihop, utrustades med en mikrofon som fästes runt vänster öra för att slippa anstränga rösten mer än nödvändigt, och tog små pauser för att hosta i en vit näsduk.

– Anledningen till att jag dricker vatten är inte för att jag är nervös, utan för att jag är torr i halsen, sade Kaj Linna när förhöret inleddes.

Kaj Linna berättade om varför han lämnat blodspår på en handduk hos en dåvarande flickvän dagen efter mordet. Linna sade att blodet kom från ett skavsår, och att han förmodligen rev upp sårskorpan med handduken när han torkade sig efter en dusch.

– Jag har ingenting att dölja. Jag förnekar inte att det är mitt blod, säger Linna.

Han berättade också varför han åkte till Storbritannien efter mordet. Han hade besökt landet flera gånger eftersom han planerade att öppna ett internetkasino utomlands för att kringgå det svenska spelmonopolet, enligt Linna.

Han sade att han hamnade i chock när han satt på ett internetkafé i Amsterdam, på vägen till Storbritannien, och insåg att han var efterlyst.

– Från och med där och då lever jag ett liv på flykt. Det handlar väl mest om att försöka anpassa sig till den situationen helt enkelt.

När Jens Göransson korsförhörde Kaj Linna var det tydligt att han försökte slå fast att Linnas minne av händelserna har försämrats genom åren. Åklagaren jämförde svaren han fick med uppgifter som Linna gav i det tidigare hovrättsförhöret från 2005.

– Jag förstår inte vad du är ute efter, sade Kaj Linna när Jens Göransson frågade varför han lämnat olika uppgifter.

– Nej, men det kommer du att få se, Kaj, svarade Göransson.

Försvaret lyfte fram en hemlig telefoninspelning som polisen gjort med huvudvittnet.

– Hade jag varit utredare så hade ju jag lyssnat, säger vittnet i samtalet.

Samtalet spelades upp för att argumentera för att huvudvittnet visste att han avlyssnades vid andra samtal som använt som kompletterande bevisning. Där pratar mannen om en påstådd bilresa med Kaj Linna som är central i bevisningen. Inspelningarna används av åklagaren för att bevisa att resan verkligen har inträffat. -Han är en manipulatör, en puppetmaster, säger Linna om huvudvittnet.

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande.

Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen före mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna.

Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

I april anhålls huvudvittnet som misstänkt för att ha hjälpt Linna att begå brottet. Han försätts därefter på fri fot och avförs som misstänkt.
Bara dagar innan rättegången inleds i hovrätten för övre Norrland presenterade åklagare Jens Göransson kompletterande bevis i form av avlyssnade telefonsamtal mellan huvudvittnet och dennes far.

Källa: TT (Spår, DN, P4 Norrbotten med flera).

Relaterat

Mer om Kalamarksmordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".