Svenska FN-soldater vid insatsen i Mali i Afrika.
1 av 3
Svenska FN-soldater vid insatsen i Mali i Afrika. Foto: Tiam Sarlak / Försvarsmakten
Teddy Larsson, bataljonschef på Jägarbataljonen. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
2 av 3
Teddy Larsson, bataljonschef på Jägarbataljonen. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
Camp Nobel i Mali
3 av 3
Camp Nobel i Mali Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Chefen för Malistyrkan: Första insatsen med underrättelstjänst

1:32 min

Jägarbataljonen från Arvidsjaur bryter ny mark i krigets Mali.

Idag åker närmare 100-talet soldater och officerare från Jägarbataljonen i Arvidsjaur till Mali i Västafrika för att avlösa den fredsbevarande styrkan på plats.

Huvuduppgiften för styrkan från Norrbottens regemente I 19, där kärntruppen är soldater och officerare från Jägarbataljonen, är en ny typ av uppdrag för en FN-styrka.

– Det är första insatsen där FN jobbar med konceptet underrättelsetjänst, så vi är med och bryter ny mark där, säger Teddy Larsson, som är chef för styrkan som nu åker till Mali.

För det uppdraget har styrkan fått en FN-utbildning på Försvarsmaktens internationella centrum, Swedint.  

Erfarenhetsmässigt har det visat sig att det är svårt för manliga soldater att få kontakt och med de information från kvinnor i krigshärjade länderna. 14 procent av styrkan från Arvidsjaur utgörs av kvinnor. De kommer att bli viktiga i underrättelseinsamlingen.

– Ja, absolut. Ska man inhämta information om ett samhälle är det viktigt att komma åt hela populationen, inte bara den halva som består av män. Då är det viktigt att ha kvinnor i förbandet, säger Teddy Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".