Josefina Skerk ledamot i Sametinget i Sverige
1 av 6
Josefina Skerk ledamot i Sametinget för partiet Jakt- och Fiskesamerna. Foto: Nils Eklund
Sametinget.
2 av 6
Sametinget. Foto: Anders Wiklund/TT
Förstagångsväljaren och skinn- och textil eleverna vid Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk fr.v Sanna Vannar, Pia-Maria Labba, Katarina Barrok från Storuman.
3 av 6
Förstagångsväljaren och skinn- och textil eleverna vid Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk fr.v Sanna Vannar, Pia-Maria Labba, Katarina Barrok från Storuman. Foto: Nils Eklund
Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.
4 av 6
Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Foto: Nils Eklund
Matti Berg ledamot och kandidat för Samelandspartiet.
5 av 6
Matti Berg ledamot och kandidat för Samelandspartiet. Foto: Nils Eklund
Ragnhild Nilsson statsvetare Stockholms universitet.
6 av 6
Ragnhild Nilsson statsvetare Stockholms universitet. Foto: Nils Eklund

Sametingsvalet: Den politiska klyftan

7:18 min

På söndag den 21 maj hålls det val till Sametinget. Närmare 9 000 väljare har möjlighet att påverka vilka samiska partier de tycker ska styra Sametingets politiska del de kommande fyra åren.

Och den samiska politiken där nio partier ställer upp i valet är något helt annat än den svenska riksdags- och kommunpolitiken.

Här råder ingen traditionell höger/vänster-skala utan den stora frågan som delar väljare och partierna i två block - är de särskilda rättigheter som följer med renskötseln som tillhör samebyarna som till exempel rätten att jaga och fiska i vissa områden, förklarar Ragnhild Nilsson, statsvetare vid Stockholms universitet som följer den samiska politiken.

Allt om sametingsvalet hos Sameradion & SVT Sápmi

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".