Anneli Enblom Larsson, verksamhetschef Sunderby sjukhus.
1 av 2
Anneli Enblom-Larsson, verksamhetschef, säger att en allt för snabb omorganisation har orsakat arbetsmiljöproblem på avdelning 63. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Akutmottagning vid Sunderby sjukhus. Foto: Filip Hannu/Sveriges Radio
2 av 2
Akuten på Sunderby sjukhus är i behov av nya, större lokaler och en rad avdelningar berörs av planerna. Foto: Filip Hannu/Sveriges Radio

Arbetsmiljöproblem efter flyttkarusell på sjukhuset

1:38 min

Flyttkarusellen inför bygget av nya akuten på Sunderby sjukhus har försämrat arbetsmiljön. Flera vårdplatser har dragits in för att personalen ska få en rimligare arbetssituation.

Hematologin och den palliativa vården har flyttat ihop på avdelning 63. Det är en av rockaderna i syfte att få loss lokaler inför flytten och bygget av en ny akutmottagning.

– Vi har under våren gjort en stor omorganisation som innefattar flera av våra vårdavdelningar. Den har skett under ganska kort tid med ganska kort framförhållning, säger Anneli Enblom-Larsson, verksamhetschef för kompetenscentrum för internmedicin och geriatrik.

Akuten i Sunderbyn är i stort behov av nya och större lokaler för att klara uppdraget. De omfattande byggplanerna påverkar också andra verksamheter på sjukhuset.

– Det har gjort att vi har inte lyckats möta upp med den introduktion som vi hade behövt göra. Det finns säkert flera skäl som gör att arbetsmiljön inte har varit perfekt. Sedan har vi också haft ett hårt tryck på sjukhuset under våren och det spelar självklart stor roll, säger Anneli Enblom-Larsson.

Flera sjuksköterskor har valt att lämna just avdelning 63 och söka sig till andra jobb, inom och utanför Region Norrbotten.

– Det är självklart ett problem när vi förlorar vår personal, säger Anneli Enblom-Larsson.

Den försämrade arbetsmiljön på avdelning 63 har tvingat fram en tillfällig minskning av antalet vårdplatser från tio till åtta platser.

Anneli Enblom-Larsson uppger att läget är ansträngt, inte minst med tanke på stundande årstid.

– När arbetsmiljön har påverkats som den har gjort och vi har dragit ner på vårdplatser så är det självklart inte optimalt inför sommaren, säger hon.

På vilket sätt jobbar ni med den här frågan nu?

– Vi jobbar intensivt med att hitta så bra klösningar som möjligt både för patienterna och för våra medarbetare. Vi är inte riktigt klara med det men vi jobbar intensivt, säger Anneli Enblom-Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista