Ladugården i Kalamark.
Ladugården i Kalamark. Foto: Tobias Öhgren/Sveriges Radio.
Kalamarksmordet

Vittne: Han hade panik och försökte stoppa Kaj Linna

2:07 min

Huvudvittnet i Kalamarksrättegången pratade om hur han skulle förhindra Kaj Linna från att göra inbrott hos bröderna, det hävdar den så kallade kassaskåpsförsäljaren som hördes i hovrätten i dag.

Video: Detta har hänt i Kalamarksfallet | Följ med till Kalamark (Facebook)

Dag 3: Ifrågasatt huvudvittne förhörs

Kassaskåpsförsäljaren talade med huvudvittnet flera gånger dagarna före mordet 2004.

– Jag har aldrig hört honom så panikslagen. Jag tror jag sa de orden i de så kallade förhören. För varje dag så vart det som värre och värre och det enda han pratade om var Kalamark och att då förhindra att Kaj Linna skulle göra ett inbrott mot bröderna, säger han under rättegången.

Kassaskåpsförsäljaren, som är en tidigare kompis till Kaj Linna och det så kallade huvudvittnet, var den enda som hördes i hovrätten i dag.

Han hade tidigare sålt ett kassaskåp till Kalamarksbröderna tillsammans med Kaj Linna.

Thomas Magnusson, Kaj Linnas advokat, var hemlighetsfull när han skulle kommentera åklagarens uttalande – men han sa att huvudvittnets trovärdighet inte ökat och att han hade en klar bild av hur allt hänger ihop.

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande.

Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen före mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna.

Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

I april anhålls huvudvittnet som misstänkt för att ha hjälpt Linna att begå brottet. Han försätts därefter på fri fot och avförs som misstänkt.
Bara dagar innan rättegången inleds i hovrätten för övre Norrland presenterade åklagare Jens Göransson kompletterande bevis i form av avlyssnade telefonsamtal mellan huvudvittnet och dennes far.

Källa: TT (Spår, DN, P4 Norrbotten med flera).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista