KC-135 Stratotanker
1 av 4
En amerikansk KC-135 Stratotanker finns på plats på F21. Foto: John Strömshed/Sveriges Radio
Carl-Johan Edström
2 av 4
Carl-Johan Edström, flottiljchef F21 Foto: John Strömshed/Sveriges Radio
Aldo Wicki
3 av 4
Överstelöjtnant Aldo Wicki, befälhavare för den Schweiziska luftvapendelegationen. Foto: John Strömshed/Sveriges Radio
Jetplan på Luleå Airport
4 av 4
Två jetplan lyfter från Luleå Airport under ACE 17. Foto: John Strömshed/Sveriges Radio

Europas största flygövning i Luleå

5:03 min

Just nu pågår flygövningen ACE 17, bland annat vid F 21 i Luleå. En övning vars syfte är att öka den militära förmågan och fördjupa samarbetet mellan nationer.

Övningen, som är den största i Europa, är ett samarbete mellan Sverige, Norge och Finland, med totalt elva medverkande länder. På F21 i Luleå finns förband från Sverige, Schweiz och USA på plats.

– Om du spelar fotboll behöver du spela mot de bästa för att växa och bli bättre. Det är exakt samma sak inom militärflyget, och ACE samlar några av de bästa, menar överstelöjtnant Aldo Wicki, befälhavare för den Schweiziska luftvapendelegationen.

Övningen har tidigare mött kritik, där man bland annat menat att den är ett sätt för Sverige att närma sig NATO. Men Carl-Johan Edström, flottiljchef vid Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå och biträdande övningsledare, menar att så inte är fallet.

– Försvarsmaktens uppdrag är att göra två saker. Öka vår militära förmåga och fördjupa vårt samarbete med andra nationer, och det är precis det vi gör på den här övningen. Det här är frukten av ett nordiskt samarbete som fungerar väldigt bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".