Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kaj Linna släpps från häktet
Kaj Linna släpps från häktet i Umeå. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Kalamarksmordet
Kaj Linna släpps fri i väntan på dom
3:02 min

Det var ett känslosamt ögonblick när Kaj Linna mötte sin syster utanför häktet i Umeå efter att han släppts fri på tisdagseftermiddagen.

– Det känns lite omtumlande. Jag är glad, nu är det äntligen över, säger Kaj Linna efter beslutet. 

Efter att resningsrättegången i Kalamarksfallet avslutats på tisdagen meddelade hovrätten i ett pressmeddelande att man beslutat att Kaj Linna omedelbart ska försättas på fri fot i väntan på dom. Dom i målet meddelas den 15 juni och Linna tror på ett frikännande.

– Den kommer vara friande, självklart.

Åklagaren Jens Göransson säger att han är besviken efter beskedet att Kaj Linnas försätts på fri fot.

– Så klart är jag besviken. Det är en otrolig arbetsinsats som vi lagt ned på det här. Men det är en del av jobbet och den slutsats jag kan dra nu är att Kaj Linna inte kommer att dömas till livstids fängelse.

Tidslinje: Detta har hänt i Kalamarksfallet | Video: Följ med till Kalamark (Facebook)

Bakgrund: Kalamarksmordet

En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande.

Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen före mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna.

Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005.

I december 2016 beviljar Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan sedan flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen. I februari öppnar åklagare Jens Göransson på nytt förundersökningen.

I april anhålls huvudvittnet som misstänkt för att ha hjälpt Linna att begå brottet. Han försätts därefter på fri fot och avförs som misstänkt.
Bara dagar innan rättegången inleds i hovrätten för övre Norrland presenterade åklagare Jens Göransson kompletterande bevis i form av avlyssnade telefonsamtal mellan huvudvittnet och dennes far.

Källa: TT (Spår, DN, P4 Norrbotten med flera).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".