Stora mängder kvicksilver finns i Ala Lombolos bottensediment. För några år sedan bärgades dumpade spränggranater från sjön. Röjdykaren Truls Koch gör sig redo för ett dopp i sjön sommaren 2013.
Stora mängder kvicksilver finns i Ala Lombolos bottensediment. För några år sedan bärgades dumpade spränggranater från sjön. Röjdykaren Truls Koch gör sig redo för ett dopp i sjön sommaren 2013. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Saneringen av giftig sjö i Kiruna skjuts fram

1:46 min

Saneringen av den kraftigt kvicksilverförorenade sjön Ala Lombolo i Kiruna dröjer. Meningen var att sjön skulle muddras på prov i sommar men det har nu skjutits fram ett år.

– Det har varit lite olika skäl, men framför allt har det varit att avtalstexten och hur vi ska fördela arbetet oss emellan, alltså SGU och LKAB, har dragit ut på tiden, säger Björn Lindbom som är projektledare vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista