Anders Resin, rektor på Norrskenets friskola i Luleå.
1 av 2
Anders Resin, rektor på Norrskenets friskola i Luleå. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio
Göran Öhman, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Luleå.
2 av 2
Göran Öhman, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Luleå. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.

Norrskenets friskola får böta efter flytt på grund av brand

2:38 min

Norrskenet friskola i Luleå får betala böter för den ombyggnad som man utan bygglov gjorde av lokaler som man tvingades flytta till efter en brand i våras.

Rektorn för Norrskenets friskola, Anders Resin, tycker att Luleå kommun borde se milt på regelverket den här gången.

– Det är ju en force majeur. Vi hade svårigheter att hitta lokaler och att få en splittrad verksamhet med olika klasser i byggnader i Luleå är ingen optimal lösning utan vi försökte hitta en sammanhållen lokal.

Det var från den ena dagen till den andra - från branden en tisdag till måndag veckan därpå - som ledningen för Norrskenets friskola i Luleå var tvungen att hitta nya klassrum till de ungefär 165 eleverna som går på skolan.

Branden i friskolans ordinarie lokaler på Björkskatan gjorde att ett helt våningsplan var totalförstört och de andra våningsplanen hade omfattande rök- och sotskador.

Men enligt det regelverk som politikerna i miljö- och byggnadsnämnden har att hålla sig till så kan de tydligen inte se helt och hållet mellan fingrarna när en skola på det här viset inte hinner få bygglov för att anpassa och bygga om tidigare kontorslokaler till fungerande skollokaler.

Göran Öhman, socialdemokratiskt ordförande säger att vitesbeloppet på närmare 900 000 kronor kan sänkas men inte plockas bort helt.

Det definitiva beslutet fattas om en vecka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".