Henri Heimonen, fiskodlingsledare på Hedens fiskodling i Boden.
1 av 2
Henri Heimonen, fiskodlingsledare på Hedens fiskodling i Boden. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
Hedens fiskodling i Boden
2 av 2
Hedens fiskodling i Boden Foto: Ulf Larsson/SR

Stora mängder lax dör i fruktad sjukdom

1:59 min

Den fruktade laxsjukdomen M74 har blommat upp igen och orsakar omfattande död bland laxbestånden.

1974 var första gången som laxyngel dog i stora mängder, där av namnet M74. Det visade sig att anledningen till att ynglen dog var brist på B1-vitaminet Tiamin. Under mitten av 90-talet dog mängder av laxar i landets älvar. Men sedan sjönk dödligheten till under en procent, där det legat nu i många år. Men nu har sjukdomen slagit till igen. 

– Ja, vi har gått från under en procents till 23,6 procents dödlighet, säger Henri Heimonen som är fiskodlingsledare på Heden fiskodling i Boden.

Närmare 25 procents dödlighet i Boden. Från Dalälven rapporteras det om 60 procents dödlighet. I Boden har man gjort en förkläckning av rom så går det att se om honan har M74, då plockas den honan bort.

Sannolikt är det därför som Hedens laxodling har lägre dödlighet än söderut. Utöver att plocka bort drabbade honor så behandlar odlingen alla yngel med tiamin som blandas i vattnet.

– Vi har börjat i år att medicinerat. Vi behandlar med Tiamin efter rekommendationerna. Vi medicinerar när dom just har kläckts och innan vi sätter ut laxarna, säger Henri Heimonen.

Vad tänker du om att M74 återigen orsakar omfattande död bland laxarna?

– Det är oroande, vad det beror på är svårt att sia om, men förhoppningsvis så hittar forskarna ett svar snart, säger Henri Heimonen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".