Pamela Lundin, Sverigechef för Enercon, vid ett av de gjutna vindkraftsfundamenten i Ersträsk utanför Piteå.
1 av 2
Pamela Lundin, Sverigechef för Enercon, räknar med att politikernas nya besked om villkoren för förnybar elproduktion kommer ge förnyad vind i seglen för hennes bransch.
Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi.
2 av 2
Charlotte Unger Larson, vd för Svensk Vindenergi. Foto: Svensk Vindenergi.

Värsta krisen spås vara över för vindkraften

1:35 min

I och med Energiöverenskommelsen väntas den värsta krisen för vindkraftsbranschen vara över, enligt branschföreträdare.

Det har under en tid talats om rejält krisläge för de företag som investerat i vindkraft, med låga elpriser och tillfälligt halverad statlig ersättningsnivå.

– Jag tycker att politikerna har gjort ett väldigt bra arbete i att stoppa krisläget. Sen får vi se hur marknaden reagerar. Det är lite för tidigt att säga ännu. Men jag hoppas och tror ändå att läget ska stabilisera sig nu, säger vd:n för Svensk vindenergi, Charlotte Unger Larson.

I början av året talades det om att ett haveri var nära för vindkraftsbranschen. Det handlade om ett lågt elpris, samtidigt att systemet med statlig ersättning till de som satsar storskaliga pengar på förnyelsebar elproduktion hade halverats på kort tid.

Och branschorganisationen Svensk vindenergi och flera företrädare flaggade för att görs inget radikalt kommer många vindkraftsföretag att gå i konkurs.

Som en del i Energiöverenskommelsen har regeringen nu under våren aviserat flera förändringar i systemet med de så kallade elcertifikaten, bland annat en jämn utbyggnadstakt fram till 2030, en justering av det överskott som redan finns i systemet och att kontrollstationer införs vartannat år.

Det här gör att tillvaron framför allt blir mer förutsägbar för vindkraftsföretagen, som bygger sina långsiktiga miljard- och miljonsatsningar på att de också får en statlig ersättningsdel för varje megawattimme av vindkraft de för in i systemet.

Utanför Piteå i Markbygden har Enercon precis dragit igång Sveriges största vindkraftprojekt igen efter 2,5 års stillestånd. Och Sverige-chefen Pamela Lundin förklarar att de nu beslutade förändringarna ökar sannolikheten för att hela Markbygdenprojektet - med över 1000 vindkraftsverk verkligen blir av.

– Det är möjligt för kommande investeringar att det blir väldigt avgörande. Vi har ju större projekt på gång också uppe i Markbygden. Och blir förutsättningarna de rätta blir det också lättare att fatta investeringsbeslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".