Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karnevalståg för att rädda småskolor i Luleå.
Framtidens skola i Luleå engagerade många, här i form av ett protestståg. Foto: Pernilla Hansson
Lyssna
(1:23 min)

Revisorer: Brister i dialogen med Luleåborna inför skolnedläggningar

Publicerat fredag 16 juni 2017 kl 14.21

Samtalen med medborgarna inför Framtidens skola sköttes inte på ett bra sätt. Det menar revisorerna som har granskat medborgardialogerna inför beslutet som bland annat innebar skolnedläggningar.

Det är redovisningsbyrån PwC som haft uppdraget att granska hur medborgardialogen kring framtidens skola genomfördes. Revisorerna pekar i sin rapport på flera brister.

– Vi har inte tillräckligt bra kunna beskriva syftet och var i processen vi är, när vi har gått in i dialog. Det har funnits en otydlighet både internt men också när vi ska kommunicera externt, säger Anna Lindh Wikblad, biträdande kommundirektör.

Revisorerna påpekar att kommunen inte hade någon strategi för medborgardialogerna och att det saknades ett tydligt syfte och mål. Och det i en fråga som väckte het debatt och engagerade många Luleåbor, bland annat genom en namninsamling till stöd för en folkomröstning.

– Det här är en fråga som är jättesvår ändå. Jag tror inte att vi hade kunnat komma i något annat läge än att det hade funnits dem som tyckt att det här var en jobbig process och att man inte håller med om frågan. Men till en viss del hade det kunnat vara bättre, tydlighet är bra, säger Anna Lindh Wikblad.

Yvonne Stålnacke (S), kommunstyrelsens ordförande, uppger i ett pressmeddelande att hon tycker att revisorerna har rätt.

– Jag delar revisorernas kritik. Sedan skolan genomförde sina medborgardialoger har kommunfullmäktige fastställt riktlinjer för hur vi ska genomföra sådana dialoger. Dessutom har vi haft utbildningar för såväl politiker som tjänstemän kring dessa frågor, där vi diskuterat hur kommunen i framtiden ska genomföra medborgardialoger på bästa sätt för samtliga parter, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".