Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Anna Sunna/Sameradion.
1 av 2
Foto: Anna Sunna/Sameradion.
Åsa Persson, bergmästare, chef för Bergsstaten
2 av 2
Åsa Persson, bergmästare, chef för Bergsstaten. Foto: Per Vallgårda
Bergstaten hade hoppats på ett tydligt besked från länsstyrelsen gällande Kallak
2:44 min

Länsstyrelsen i Norrbotten vägrar att ta ställning till bearbetningskoncession gällande Kallak i Jokkmokks kommun. Bergstaten hade hoppats på ett annat, tydligare besked.

I ett nytt yttrande som skickats till Bergstaten skriver länsstyrelsen att så länge inte myndigheten utrett frågan om världsarvet och Laponia avstår man från att lämna något ställningstaganade.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att regeringen skickade tillbaka ärendet då man ansåg att frågan måste handläggas och prövas utifrån en dom från Högsta förvaltningsdomstolen och att prövningen då även ska avse den planerade gruvdriftens påverkan på världsarvet Laponia.

Även Naturvårdverket och Riksantikvarieämbetet ställde sig bakom regeringens beslut och har i dialog med länsstyrelsen meddelat att man inte avser yttra sig i detta skede.

Länsstyrelsen i Norrbotten konstaterar att man fortfarande behöver ett komplett underlag gällande verksamhetens påverkan på Laponia och dess status som världsarv innan en slutlig bedömning enligt miljöbalken kan ske.

Därmed har ärendet också skickats tillbaka till Bergstaten för fortsatt handläggning.

– Vi hade ju hoppats naturligtvis att den här frågan nu skulle vara avgjord, men länsstyrelsen har en annan åsikt om det här än vad vi har, säger bergmästare Åsa Persson.

Hon säger också till P4 Norrbotten att oavsett vad det är för innehåll i ett tydligt yttrande från länsstyrelsen så gynnar det alla parter att man kommer till ett avgörande i det här.

Att det går ytterligare tid är dåligt för alla inblandade.

Myndigheten kommer nu att fundera på vad som blir nästa steg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".