Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ulf Starefeldt, kommunchef i Arvidsjaur. Foto: Sveriges Radio.
Ulf Starefeldt, kommunchef i Arvidsjaur. Foto: Sveriges Radio.
Kommunchefen: Ledningen av skolan fungerar inte
3:53 min

Skolchefen i Arvidsjaur får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Anledningen är resultaten i skolan och en genomlysning som visar på brister i skolans ledning, enligt kommunchefen Ulf Starefeldt.

Problemen inom skolan i Arvidsjaur har pågått under flera år, men grunden till de beslut som nu tagits är en genomlysning av skolan som presenterades i mars och senare också en fördjupad analys, och att man då påbörjat ett arbete som handlar om skolans organisation och en långsiktig skolutvecklingsplan.

Vi gemensamt måste få det här att fungera

Resultaten visar entydigt på var problemen finns inom skolan i Arvidsjaur och det handlar enligt kommunchefen både om den politiska ledningen och den tjänstemannamässiga ledningen av skolan.

– Ledningen är inte tillräckligt bra för att få en fungerande skola och vi har sett att vi måste göra något beträffande ledningen, säger kommunchefen Ulf Starefeldt.

Förutom att skolan inte får upp resultaten på det sätt man vill har kommunen även haft svårt att rekrytera personal och behålla lärare, som istället väljer att hoppa av.

– Det är ju ett gemensamt kommunalt ansvar och vi gemensamt måste få det här att fungera, säger Ulf Starefeldt.

Skolchefen i Arvidsjaur som lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan får inte någon fallskärm eller något avgångsvederlag likt det som skolchefen i Luleå fick, när hon avgick i samband med skolavslutningen. Då beslutade Luleå kommun att ersätta henne med 2,94 miljoner kronor.

– Något sådant avtal eller någon sådan överenskommelse finns inte här, säger Ulf Starefeldt som är kommunchef i Arvidsjaur.

Samtidigt påpekar han att det är uppdraget som skolchef som hon får lämna, men att hon inte har avskedats från kommunen. På måndag ska parterna sätta sig ner för att titta på hur man går vidare.

När en ny skolchef ska finnas på plats igen kan inte Ulf Starefeldt svara på, men han vill se någon med ett tydligt ledarskap.

– Jag vill se en skolchef och en ledning, en verksamhet som genomsyras av ett tydligt ledarskap, en tydlig styrning och en tydlig målbild som är dialogiserad hela kedjan ner, säger han.

Under tisdagen kommer kommunfullmäktige i Arvidsjaur att diskutera den politiska styrningen av bland annat skolan i kommunen. Där är ett av förslagen att ta bort barn- och utbildningsnämnden och istället ersätta det av ett utskott direkt under kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".