Scoutrörelsen växer – fullt i de yngsta grupperna i Sunderbyn

4:38 min

Det är fullt i de yngsta grupperna i Sunderby scoutkår. De senaste åren har scouterna i Sverige blivit många fler.

Scoutrörelsen har vuxit med 2 500 medlemmar per år de senaste tre åren. Friluftslivstrenden tros vara en av faktorerna bakom uppsvinget.

Sunderby scoutkår har det senaste året fått säga nej till nya medlemmar i bäver- och spårargrupperna, för barn i åldrarna sex till nio år. De har varken lokaler eller nog med ledare för att ta emot fler. Carin Sjölin har varit scoutledare i 40 år, och har sina tankar om vad ökningen kan bero på:

– Kan hända att det är det här med datorer. Ungarna håller ju på mycket med datorer, kanske hittar de en annan bit där datorerna inte är den förhärskande ingrediensen. 

Bröderna Elias och Daniel Alm har varit scouter i flera år och har fullt upp med att förbereda sig inför det stora jamboreelägret som börjar på lördag. Där samlas över 10 000 scouter från hela Sverige. 

– Det ger mig en möjlighet att vara ute i skog och mark och lära mig saker om naturen, djur och andra länder, säger Daniel. 

Men det handlar inte bara om att vara ute i naturen och lära sig om överlevnad. Friheten, att lära känna andra och speciellt läger är också viktigt. 

– Till exempel Englandslägret är vartannat år. Nu när jag har kontakt med flera jag lärt känna vid  lägret ifjol är det bara att vänta och tagga upp till lägret och träffa dem igen, säger Elias.