Norrbottensproducerade varor på Bondens egen marknad

1:33 min

Intresset för att handla lokalproducerat växer, något som märks när några av Norrbottens livsmedelsproducenter bjuder in till marknad.

Varje lördag under augusti och september kommer Bondens egen marknad finnas på plats på Storgatan i Luleå, där besökarna får chansen att köpa kött och grönt direkt från bonden.

Åsa Wallin föder upp får i Ale utanför Luleå och har varit med sedan starten för sex år sedan.

– Bondens egen marknad är ett concept som finns över hela Sverige. Tanken är att bonden eller producenten ska kunna komma in till stan och möta konsumenten och sälja sina produkter. Folk vill veta var råvaran kommer från, man vill ha rena produkter och veta hur djuren haft det.

Omkring tio bönder och köttproducenter från Norrbotten kommer medverka vid årets marknad i Luleå, och allt från kött och fisk till grönsaker, bröd och honung kommer finnas till försäljning. Och Åsa Wallin är övertygad om att luleåborna är beredda att betala några kronor mer för att få avnjuta lokalproducerad mat.

– Det ska vara dyrare att handla direkt av oss. Ska vi överhuvudtaget överleva i den här branschen måste vi hålla uppe priserna. Men jag tror absolut att folk är beredda att  betala för det, man vill betala för kvalitet och vetskapen om att djuren haft det bra.