Riksdagsledamoten Ida Karkiainen: Gillar att sjunga folkvisor

5:17 min

Ida Karkiainen (S) berättar om hur hon kombinerar arbetet i riksdagen med uppdraget i Haparandas kommunfullmäktige. Dessutom att hon gillar att sjunga.

Hon är 29 år gammal och drar sig inte för att stiga upp klockan fyra på tisdagsmorgnarna för att ta flyget ner till jobbet på Sveriges riksdag i Stockholm.

Torsdagskvällarna reser hon hem till Haparanda, där väntar sambon och de två döttrarna, 1 och 3 år gamla. 

En oktoberdag 2014, när hon var föräldraledig med äldsta dottern som då var åtta månader, såg hon på tv när nyblivne statsministern Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring.

När hon hörde att Sven-Erik Bucht skulle bli landsbygdsminister förstod hon direkt konsekvenserna för sin del. Strax därpå ringde de från riksdagskansliet och gratulerade till att hon skulle få ta Buchts stol i riksdagen.

Hon fick packa och ta flyget ner till Stockholm samma kväll, och då hade hon och dottern aldrig varit ifrån varandra någon natt.

Sambon, som spelar slagverk i industrimetalbandet Raubtier, är inte den enda som gillar att ta ton i familjen. Vår fredagsgäst lär ha en förkärlek till att sjunga Jag är en fattig bonddräng... 

Här kan du höra hela intervjun (tom 170903).