It-kraschen i Gällivare: Kostnadsbilden inte klar

3:25 min

För drygt två veckor sedan drabbades Gällivare kommun av ett kommunalt it-haveri. I dagsläget är inte allt återställt och kostnaderna kommer inte gå att summera förrän om ett par månader.

— Vi har väl några interna system som vi håller på att pysslar om, något system kvar att läsa tillbaka. Det ser väl ganska hoppfullt ut, säger Anders Skoglund, Gällivares kommun it-strateg.

Det handlar om hundratusentals kronor, bland annat i merkostnader för personal som tvingats arbeta övertid, till exempel för att hantera patientjournaler i hemtjänsten manuellt, konstaterar Anders Skoglund.

Han säger också att han räknar med att kommunens försäkringsbolag står för del av kostnaden, men att bilden inte kommer att klarna förrän senare i höst.

Tillgänglighet och säkerhet är något som måste prioriteras.

— Det arbetet pågår ju, men det blir tyvärr aldrig prioriterat. Det ser nog likadant ut i varje kommun om man tittar närmare, säger han.

— Nu håller vi på med de sista systemen, de som har varit lägst prioriterade. Det tar säkert hela den här veckan också innan exakt allt är uppe.