Birgitta Bergvall-Kåreborn
Lärarbrist. Birgitta Bergvall-Kåreborn, prorektor på LTU, menar att man behöver fler manliga sökande till bland annat förskollärarutbildningen för att komma till rätta med den rådande lärarbristen i länet. Foto: John Strömshed

LTU efterlyser fler manliga förskollärarstudenter

Ojämn könsfördelning på utbildningarna bidragande orsak till lärarbristen i Norrbotten.

Med bara några veckor kvar till skolstarten har man hos Arbetsförmedlingen över 40 vakanta lärartjänster runt om i länet. Men på lärarutbildningarna på Luleå Tekniska Universitet ser antalet sökande stabilt ut jämfört med tidigare år, berättar prorektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

– Det ser ganska stabilt ut, i de flesta fall har vi antagit några extra studenter jämfört med i fjol.

Men trots att Birgitta Bergvall-Kåreborn i dagsläget tror att man kommer fylla alla platser, menar hon att man behöver arbeta för att få upp antalet sökande, och då främst antalet män som söker sig till exempelvis förskollärarutbildningen.

– Ju yngre årskullar det gäller desto färre män är det som söker. Vi tillsammans med kommunen, riksdag och regering, måste se hur vi ska jobba för att få en förändring och göra det attraktivt att bli lärare. Det tror jag är jätteviktigt för att vi ska kunna fylla platserna med behöriga lärare runtom i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".