Avgörande beslut för Malmporten om ett par veckor

1:41 min

Mångmiljardprojektet Malmporten, som handlar om att utöka Luleå hamns kapacitet, står inför avgörande beslut om projektets framtid.

– I slutet av månaden kommer Trafikverket med sitt förslag till infrastrukturplan för de kommande 12 åren. Det är klart att vi från Malmporten och Luleå hamn vill finnas med där, säger Henrik Vuorinen.

Det är inte helt avgörande om Malmporten finns med i förslaget. Men skulle Malmporten inte finnas med så skulle det bli en brant uppförsbacke med mycket jobb att påverka politikerna.

Till våren ska riksdag och regering fatta beslut om kommande infrastrukturinvesteringar och finns Malmporten inte med där så ser det mörkt ut för projektet.

Genom att muddra bort 20 miljoner kubikmeter i farlederna in mot Luleå kommer närmare fyra gånger så stora fartyg att sommartid kunna gå in till hamnen. Men det är ingen billig åtgärd att muddra två farleder och bygga ut hamn och kajer.

Drygt tre miljarder är projektet kostnadsberäknat till. Men trotts att det rör sig om stora investeringar så räknar Henrik Vuorinen med att projektet kommer att finnas med i förslaget till en nationell infrastrukturplan:

– Som vi ser det med hårda fakta så finns det få projekt som är lika bra och lönsamt för regionen och för landet. Men det är klart det är många som slåss om pengarna och den konkurrensen ska man ha respekt för.