Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linda-Mari Nordsvan, psykolog för barn i åldrarna 6-18 år inom länets primärvård
1 av 4
Linda-Mari Nordsvan, psykolog för barn i åldrarna 6-18 år inom länets primärvård Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Annika Selberg Lundberg, glädjs åt den drygt årslånga satsningen. länsenheten för psykologer inom Mödra- och barnhälsovården i Norrbotten
2 av 4
Annika Selberg Lundberg, chef för psykologerna som jobbar inom primärvården med de mindre barnen, glädjs åt satsningen på de större barnen. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Annika Selberg Lundberg, enhetschef barnpsykologteamet som behandlar de små barnen inom länets MVC och BVC-centraler.
3 av 4
Enhetschefen Annika Selberg Lundberg visar visa vårdvägar som finns att gå för barn i Norrbotten som inte mår bra psykiskt. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Hälsocentral.
4 av 4
Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.

Barn som mår dåligt ska få träffa barnpsykolog

1:58 min

Nu har den allra första psykologen med inriktning på barn i skolåldern anställts inom länets primärvård. Det är ett 1,5 år långt projekt i Luleå som har fått särskilda pengar för att tydligt förbättra vården för barn upp till 18 år.

Det är till den vanliga hälsocentralen som barn kan komma och få hjälp med till exempel bekymmer med sömnen, deppighet eller svårigheter efter att föräldrarna separerat.

Den ansvariga, Annika Selberg Lundberg, är väldigt glad över den här förändringen.

– Nu har vi fått statliga projektmedel att under 18 månader anställa en psykolog som kommer att arbeta på några av Luleås hälsocentraler, just med åldersgruppen från när man börjar 6 års-verksamhet och upp till 18-årsåldern.

Idag finns visserligen skolpsykologer tillgängliga för den här gruppen, men alla psykiska bekymmer hos ett barn eller en ungdom handlar inte alltid om inlärning eller om skolans värld, förklarar chefen Annika Selberg Lundberg och Linda-Mari Nordsvan, den barnpsykolog som ska jobba i satsningen. 

Och de understryker att det är viktigt att fånga upp psykisk ohälsa i tid i synnerhet för barn och unga. Inte bara för att köerna till i stort sett det enda alternativet nu är omvittnat långa, det vill säga länets specialistvård inom barn- och ungdomspsykiatri, utan framför allt för att små bekymmer som får vänta ofta blir stora bekymmer sedan. Det vet man idag, Linda-Marie Nordsvan.

--Ett exempel kan ju vara sömnsvårigheter. Då vet vi ju att det bidrar till ett dåligt mående som kan ge andra konsekvenser.

Chefen Annika Selberg Lundberg vill tro att den här allmänna avsaknaden i Norrbotten av barnpsykologer inom första linjens vård kommer åtgärdas.

– Det är en brist. Och det är något man måste göra någonting åt. För att det ska ju vara en jämlik vård också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".