Elev skriver. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Flera kommuner i Norrbotten saknar helt unga utbildade lärare

Risken finns att det blir svår lärarbrist när dagens äldre lärare pensioneras. I Övertorneå, Överkalix och Arjeplog och Älvsbyn bor det idag inga yngre utbildade lärare överhuvudtaget.

Den redan existerande lärarbristen kommer förvärras rejält när de äldre i lärarkåren går i pension - och problemet kan bli störst i ett tiotal kommuner i landet där finns minst unga lärare - varav flera finns här i länet.

Det enligt den genomgång som tidningen Skolvärlden gjort genom att karlägga ålder, bostadsort och ämnesbehörighet hos Sveriges samtliga 158 523 personer med svensk grund- eller gymnasielärarlegitimation.

I Övertorneå, Överkalix och Arjeplog och Älvsbyn bor det idag inga yngre utbildade lärare - det handlar om åldergruppen 25-32 år.

Norrbotten är tillsammans med Jämtland och Gävleborg de län i landet som väntas få svårast att klara av åldersväxlingen inom lärarbranschen - här går det fem lärare som är nära pensionsåldern på varje ung lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".