Guide: Friidrotts-VM fredag 11 augusti

Få koll på fredagens tävlingar i London.

Radiosporten följer friidrotts-VM

Sändningstider: 19.00-23.00 i Sportextra i P4.

Reportrar: Alexander Lundholm, Bengt Skött och Miro Zalar (expert).

Tävlingsprogram hela VM här

Förmiddag

11:00 Tiokamp (h), 100 m Tiokampen är en öppen historia efter att världsrekordhållaren Ashton Eaton (med två raka VM- och OS-guld) avslutat karriären. Den svenske deltagaren Fredrik Samuelsson krossade sitt personliga rekord tidigare i år när han kvalificerade sig för VM.

11:10 Diskus kval (d) Kroatiens Sandra Perkovic vann OS-guld i Rio och är klar favorit även här. Hon utmanas främst av Yaime Perez, Kuba.

11:45 100 m häck försök (d) USA har flera starka löpare på distansen. Vassast av dem alla är Kendra Harrison som slog världsrekordet just på OS-stadion i London förra året.

12:05 Tiokamp (h), längdhopp

12:15 Höjdhopp kval (h) Qatars Mutaz Essa Barshim är bäst i världen i år med 2,38 meter, och stor favorit till guldet. OS- och världsmästaren Derek Drouin har haft en skadedrabbad säsong.

13:55 Tiokamp (h), kula

Kväll

18:00 Tiokamp (h), höjdhopp

20:05 100 m häck semifinal (d)

20:10 Längdhopp final (d) Ingen hoppade över kvalgränsen på 6,70 meter i regnet på onsdagen. Regerande OS- och världsmästaren Tianna Bartoletta utmanas av Brittney Reese (som är bäst i världen i år) och Darija Klisjina (som hoppade längst i kvalet).

20:35 800 m semifinal (d) Hanna Hermansson tog sig överraskande vidare till semifinalen på tid.

– Jag har ingenting att förlora, säger hon inför semifinalen.

Caster Semenya, Sydafrika, som tog brons på 1500 meter är en av favoriterna. Men hon utmanas av bland andra Francine Niyonsaba, Burundi, som var snabbast i försöken. 

21:10 1500 m semifinal (h) Kalle Berglund tog sig överraskande vidare till semifinalen på tid.

– Kollar man på rankingen gjorde jag det omöjliga redan nu i försöket, säger Berglund.

Asbel Kiprop, Kenya, har tre raka VM-guld på distansen, men utmanarna är många. Inte minst flera av hans yngre landsmän som vill ta över tronen.

21:30 Slägga final (h) Pawel Fajdek, Polen, har de åtta längsta kasten i år och två raka VM-guld. Han lär dessutom vara revanschsugen efter fiaskot på OS i Rio, då han missade final.

21:45 Tiokamp (h), 400 m

22:25 3000 m hinder final (d) En oviss final. Ruth Jebet, Bahrain, innehar världsrekordet och vann OS-guld i Rio, men de tre kenyanskorna Chespol, Jepkemoi och Chepkoech har alla varit snabbare än henne i år.

22:50 200 m final (d) Dafne Schippers, Nederländerna, är regerande mästare. Snabbast i år av de som är med är Shaunae Miller-Uibo, eftersom Tori Bowie lämnade återbud efter guldet på 100 meter. En tredje som utmanar om guldet är Marie-Josée Ta Lou, Elfenbenskusten. Trion vann varsin semifinal under torsdagen.