Meteorregn över landet i kväll

1:56 min

En ökad mängd stjärnfall kommer inträffa under lördagskvällen och natten.

Det är meteorskuren "Perseiderna" som människor runtom i Sverige kommer kunna att se under lördagskvällen och natten. Men i Norrbotten finns det hinder.

— Det är ljuset som är problemet. Har du en stjärnklar himmel så kommer du se många stjärnfall. Börjar du närma dig Stockholmstrakten så är det ganska hög chans att se en hel del stjärnfall. Vi kommer definitivt i Sverige att se stjärnfall, säger Daniel Kastinen, doktorand vid Institutet för rymdfysik, IRF.

— Det är tveksamt här i Norrbotten men man kan ändå försöka, för de riktigt stora stjärnfallen syns ändå. Bästa timmen är ungefär 19.00 den 12e augusti.

Prognosen för vädret ser lovande ut.

— Vid 19-tiden är det bäst chans att få klara områden i södra delen av kustlandet, men också på sina norra delar så kan det bli bra förhållanden, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Kastinen förklarar hur stjärnfall uppstår.

— En ökad mängd stjärnfall händer när jorden träffar stoftmoln som är lämnade i solsystemet av kometer. Kometens svans innehåller mycket damm. Dammet som lämnas efter av kometen kan jorden tillslut köra in i. När det dammet träffar atmosfären så brinner det upp väldigt kraftigt, säger han.

Anledningen till varför det blir ljust under ett stjärnfall är stenarna som träffar atmosfären.

— Stenarna som träffar oss i atmosfären kommer ha en hastighet på ungefär sextio kilometer per sekund. Om du har en sten som väger ett kilo så är det ungefär samma energi som att spränga 430 kilo TNT i atmosfären. Det är därför det blir en ganska rejäl ljuspunkt i himlen, det är det vi ser som stjärnfall.