Tolv uttryckningar för fjällräddningen

Fjällräddningen har haft en hektisk dag med många insatser. Men i ett fall visade det sig att de som larmat under lördagen inte alls var i nöd.

– Vi har haft totalt elva fjällräddningsärenden mellan midnatt och klockan 17.30. Och sen dess har ett till tillkommit, säger kommunikatör Marcus Isacson vid polisens regionledningscentral Nord.

Under lördagskvällen skickades en helikopter till Pältsa i nordligaste Norbotten för att undsätta en annan person som skadat sig. En annan helikopter skickades till Kebnekaise fjällstation sedan en person insjuknat.

På dagen har flera andra sjuka eller skadade fått föras från olika delar av fjällkedjan.

I ett annat fall fick fjällräddarna flyga ut sedan en nödsändare hade larmat från Rapadalen i Sarek. Men de möttes inte av några nödställda.

– En i sällskapet kände sig trött. Fjällräddarna som kom till platsen gjorde bedömningen att det inte var någon nödsituation, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral Nord.

Sällskapet, som ska ha bestått av en man och två kvinnor, erbjöds att flygas till Kvikkjokk på egen bekostnad.

Strax innan 21 på lördagen fick fjällräddningen avbryta en insats vid Fältstugan i Malung. Sökandet hade då pågått i några timmar. 

Det gällde ett tips om två personer i fara. Den ena ska ha varit så skadad att sällskapet inte kunde ta sig vidare. Ett stort område ska ha sökts av med helikopter. 

– Vi har inte lyckats hitta dem. Men de kan ju satt upp sitt tält och vara utom fara, säger Marcus Isacson.

Ett annat av fallen gällde tre kvinnor, mellan 76 och 81 år gamla, som gått vilse mellan Storhogna och Bräckvallen i Härjedalen. De kunde själva larma och hittades efter tre timmar.