LKAB har vänt minus till plus

1:37 min

LKAB visade idag upp ett rörelseresultat drygt 1,1 miljarder kronor för andra kvartalet i år. Motsvarande resultat förra året var ett minus på 277 miljoner.

Det är en klar förbättring jämfört med motsvarande tid förra året då det blev en förlust på 277 miljoner.

– Det är ett bra resultat, dessutom har vi ett bra kassaflöde i år. Det är bättre priser som gör att det ser bättre ut, säger LKAB:s finansdirektör Peter Hansson.

Kassaflödet var under kvartalet 3 063 miljoner kronor, jämfört med minus 644 miljoner kronor samma period i fjol.

Under senaste året har järnmalmspriset sjunkit från relativt höga nivåer till låga nivåer och nu åter börjat stiga. En skakig marknad som LKAB räknar med kommer att hålla i sig.

84 procent av det LKAB sålde var pellets, en bra affär för bolaget då LKAB nu får extra bra betalt för pellets - målet är att andelen malm som blir pellets ska öka i framtiden.

– Ja pelletspremien är bra så vår intention är att öka andelen pellets, men på kort sikt kommer den inte att öka nämnvärt, säger Peter Hansson.

Fortfarande är samhällsomvandlingen, alltså flytten av Kiruna stad och Malmberget det som kommer att kosta bolaget i stora avsättningar för det. Men investeringar i gruvverksamheten förväntas hamna på en låg nivå.

– Stora investeringar som ny huvudnivå ligger några år bort, säger Peter Hansson.