I framtiden kan det vara fler än de svenska isbrytarna som står uppställda i Luleå.
1 av 2
I framtiden kan det vara fler än de svenska isbrytarna som står uppställda i Luleå. Foto: Sjöfartsverket
Henrik Vuorinen, hamnchef i Luleå.
2 av 2
Henrik Vuorinen, hamnchef i Luleå. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Finska isbrytare vill parkera i Luleå

1:30 min

Idag är Luleå centrum för den svenska isbrytningen, men de svenska isbrytarna kan snart få utländskt sällskap. Det finns nämligen förfrågningar från Finland.

– Det finns förfrågningar om att för någon period parkera även finska isbrytare här. Något vi ser positivt på, säger Henrik Vuorinen, hamnchef i Luleå.

Idag står de fem svenska statsisbrytarna parkerade vid kajen i Luleå den tid de inte jobbar eller ligger på varv. I Luleå har de stora isbrytarna blivit en del av stadsbilden.

Men den bilden kan förändras om hamnen fylls på med ytterligare några isbrytare. Idag har Finland åtta statsisbrytare. De flesta trängs just nu vid Skatudden i Helsingfors.

Bland annat en av världens modernaste isbrytare, den alldeles nya Polaris, som kan köras på LNG, alltså flytande naturgas.

Men Helsingfors ligger långt från isen i Bottenviken och hamnen är trång – och det har gjort att Finland sneglar på Sverige och Luleå. Något som hamnchefen Henrik Vuorinen är positiv till:

– Det finns utrymme och möjlighet att parkera några fartyg till, inte lika många som vi har nu, men några ska vi nog kunna få plats med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".