Ulf Sandström och Nils Vennberg
Stängt. Ulf Sandström och Nils Vennberg menar att nedläggningen av förskolan i Morjärv gör det svårare att både arbeta och driva företag i Morjärv. Foto: John Strömshed

Nedlagd förskola skapar oro i byn

2:42 min

I slutet av maj beslutade utbildningsnämnden i Kalix kommun att förskolan i Morjärv ska stängas från och med den första augusti.

Förskolan i Morjärv skulle endast ha haft tre till fyra barn efter sommaren, vilket utbildningsnämnden i Kalix kommun ansåg vara för få och beslutade om nedläggning från och med den första augusti. Något som skapat oro bland några av byns företagare, som nu fruktar att man kommer få allt svårare att locka till sig anställda med barn i förskoleåldern.

– I dagsläget känns det ju inte som en levande landsbygd med de problem vi får. Har vi ingen förskola kommer ju vi företagare också få slå igen på sikt. Befolkningen blir ju mindre och mindre i byn, säger Ulf Sandström som driver företag i Övermorjärv.

Nils Vennberg bor och arbetar i Morjärv. Han har tidigare haft promenadavstånd mellan arbetet och förskolan men efter nedläggningen har hans dotter fått förskoleplats i Kalix, vilket innebär flertalet timmar extra i bilen varje dag.

– Det blir runt 17 mil om dagen och det kommer inte funka, man har inte råd.

Sven Nordlund är ordförande i utbildningsnämnden i Kalix kommun, och han berättar att man från kommunens sida försökt lösa situationen så smidigt som möjligt för de berörda familjerna. Samtidigt menar han att man från kommunens sida skjutit på nedläggningsbeslutet så långt det gått.

– Vi har haft i bakhuvudet att vi så långt som möjligt ska försöka ha kvar skolorna ute på landsbygden, men någonstans kommer man till en gräns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".