Mobil med en diabetesapp

Svårare att sköta barnets diabetes när app försvinner

3:59 min

En gratisapp för behandling av diabetes försvinner den 31 augusti, vilket ställer till problem för framför allt föräldrar och lärare till barn med sjukdomen.

För personer med diabetes är det en viktig del av vardagen att hålla koll på blodsockernivån och med hjälp av teknikens intåg i vardagen och våra smarta mobiltelefoner har man numer tillgång till appar som kan underlätta behandlingen.

Men den 31 augusti ska en av dessa gratisappar som gjorde det möjligt att räkna ut vilken insulindos som bör tas samt synkronisera värdena med sina anhöriga stängas, och något bra alternativ finns inte i dagsläget, enligt Magnus Ranneberg, pappa till tioåriga Filip som har diabetes.

– Det är förstås jättetufft och en illa vald tidpunkt inför skolstarten. Och det här är en produkt som saknas i det utbud som Region Norrbotten tillhandahåller, säger han. 

Appen har hjälpt till med att räkna ut hur mycket kolhydrater olika maträtter innehåller och utifrån personens insulinbehov räkna ut dosen, tillsammans med föräldrar och lärare. 

Alternativet blir nu att räkna mera manuellt, utan synkronisering till anhöriga.

– Naturligtvis går det att lösa och vi som lever med det har förstås sätt att hantera det, men för skolan som har ett stort ansvar kan jag förstå att det blir en stress, säger Magnus Ranneberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".