Barbro Andreasson och Jalil.
1 av 3
Barbro Andreasson öppnade sitt hem för Jalil och har följt honom hela den långa vägen fram till beskedet om uppehållstillstånd. Foto: Johanna Hövenmark
Mats Drugge och Jalil.
2 av 3
Gode mannen Mats Drugge firar uppehållstillståndet tillsammans med Jalil. Foto: Johanna Hövenmark
Jalil i Boden.
3 av 3
Jalil har sommarjobbat i äldreomsorgen och hoppas i framtiden kunna utbilda sig till sjuksköterska. Foto: Johanna Hövenmark

Beskedet som ger Jalil nytt hopp om framtiden

1:53 min

Jalil i Boden som kom ensam på flykt från Afghanistan fick kämpa för att få börja i skolan. Till slut gick det vägen. Nu har Jalil fått ännu ett besked som ger honom framtidshopp.

Jalils gode man Mats Drugge och bodensaren Barbro Andreasson, som öppnade sitt hem för Jalil när han kom till Sverige, bjuder honom på restaurang för att fira beskedet att han har fått fyraårigt uppehållstillstånd.

– Ja, det här måste ju firas. Jalil förtjänar det, säger Mats Drugge.

Som P4 Norrbotten berättat fick Jalil en tuff start i Sverige. Den första tiden blev en kamp för att försöka bevisa för Migrationsverket att han är omyndig. Han fick sin ålder uppskriven med två år och ställdes därmed utan det stöd som alla ensamkommande flyktingbarn har rätt till, grundat i FN:s barnkonvention.

När Jalil till slut fick rätt kunde han påbörja sin utbildning och få en god man.

– Jag gillar skolan, jag studerar och kämpar med att fixa mitt liv, säger Jalil som i sommar har jobbat inom Bodens äldreomsorg.

Barbro Andreasson har funnits vid Jalils sida ända sedan den där dagen då han trött och hungrig kom till tågstationen i Boden.

– Jag är så otroligt glad för Jalils skull. Det finns inte ord för att beskriva hur glad jag är. Jag är hans stolta svenska mamma, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".