Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Parkerade gruvtruckar i Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.

Entreprenörer får nyckelroll om gruvan öppnas igen

1:58 min

Om gruvan i Kaunisvaara öppnas igen ska driften skötas av entreprenadföretag och Patrik Snell, hoppas att hans företag blir ett av dem, trots att han förlorade stora pengar i Northlands konkurs.

– Vi förlorade nio miljoner, det smakar inte bra men vi har väl lärt oss en hel del så jag hoppas att vi kommer igång inom en snar tid igen med en gruva i Pajala.

Om Abecede tar över gruvan är tanken man ska ha ett huvudkontor med ett 40-tal anställda i Pajala eller Luleå.

Själva gruvdriften och transporterna ska skötas av cirka trehundra entreprenadanställda och flera företag har redan lämnat in anbud för att få bryta malmen, driva anrikningsverket eller utföra transporterna, säger Mats Leifland, Abecedes styrelseordförande.

Patrik Snell, vars företag arbetade med malmbrytning när Northland drev gruvan, har ännu inte lämnat in något anbud men planerar att göra det:

– Vi har varit tillfrågade och vi har väl information att vi hoppas kunna få vara med när det kommer igång, så nog ska vi vara med någonstans, det känner jag för.

Om Abecede anlitar Patrik Snells företag kan han behöva anställa upp till hundra personer, och omsättningen skulle öka kraftigt:

– I dag ligger vi på hundra och det kan nog bli en fyra-fem hundra miljoner, det får vi se.

Northlands konkurs ledde till en niomiljonersförlust för Patrik Snell, och en viss rädsla känner han för nya förluster:

– Tankarna finns ju där att man måste vara lite försiktig, men man kan inte vara för försiktig för då får man ingenting heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".