Kiruna.
1 av 2
Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Linus Niva är projektledare för transaktioner på LKABs samhällsomvandling i Kiruna.
2 av 2
Linus Niva är projektledare för transaktioner på LKAB:s samhällsomvandling i Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Fastighetsägare i Kiruna har valt pengarna

2:09 min

I Malmberget har omkring 70 procent av berörda fastighetsägare valt att ersättas med en ny fastighet av gruvbolaget LKAB. Men i Kiruna ser det ännu så länge annorlunda ut.

Linus Niva, projektledare för transaktioner på LKAB:s samhällsomvandling i Kiruna, ger den här förklaringen till skillnaden mellan orterna.

– I Malmberget har man framför allt köpt väldigt många villor och de slutsatser man kanske kan dra är att antagligen kommer många villaägare i Kiruna också välja nya villor. Men vi har egentligen inte gjort några villaaffärer ännu i Kiruna, säger han.

Det finns de som menar att risken finns att Kirunabor som ersätts med pengar sedan flyttar från staden.

Vad kan LKAB göra för att säkerställa att det inte sker?

– Att arbeta för att det ska växa fram nya bostäder precis som vi gör nu och har gjort. Bostadsfrågan är jätteviktig, där har kommunen ett otroligt stort ansvar att se till att det finns byggbar mark.

Hur väl har Kiruna kommun lyckats med det, tycker du?

– Det får nog Kiruna kommun svara på, det är inte riktigt mitt bord, säger Linus Niva.

Tidigare i somras köpte gruvbolaget ett 20-tal flerbostadshus i Kiruna som ägdes av Petterssons fastigheter. Mattias Pettersson berättar för P4 Norrbotten att företaget till slut valde en ekonomisk ersättning.

– Det är klart att det är en hel del affärsmässiga beslut som ligger i bakgrunden och tidsmässiga också. Om man ska ta en ny byggnad i nya centrum så är det inte bara projektering och byggtiden, utan också planprocesstiden att ta hänsyn till som inte alls är klar ännu och ännu mindre när det var aktuellt för oss att gå in i en sån affär, säger han.

 Totalt berörs 424 villor i Malmberget, jämfört med 175 villor i Kiruna under tidsperioden 2016-2035.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".