Malm från Kaunisvaara.
Malm från Kaunisvaara. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio

Analytiker tror inte på lönsam gruva i Pajala

1:24 min

Trots glädjeskutten i Tornedalen idag så är flera bedömare ytterst tveksamma till en ny gruvstart.

Järnmalmspriset kommer inte räcka till på sikt och produktionskostnaderna är - om de blir som förra gången - fortfarande för höga jämfört med på många andra håll i världen, menar flera råvaruanalytiker. Däribland Handelsbankens Martin Jansson.

Backen under myren i Tornedalen innehåller bevisligen en hel del järn men för att gruvan överhuvudtaget ska kunna starta igen måste kostnaden för att bryta, anrika och transportera malmen till kunderna sjunka rejält tror råvarustrategen Martin Jansson.

När gruvan var igång förra gången fraktades järnet på lastbil i 15 mil genom Tornedalen, lastades om till tåg i Malmfälten innan det skeppades ut från Narvik i Norge. Men enligt bolaget Abecede så kan det bli aktuellt att istället skeppa ut malmen från Luleå eller någon finsk hamn den här gången.

Men råvaruanalytikern på Swedbank Jörgen Kennemar tror ändå att det kan bli svårare att starta gruvan nu med tanke på att järnmalmspriset framöver inte förväntas komma i närheten av de betydligt högre nivåer som var när gruvan öppnade för snart fem år sen.

– Nej, det tror jag inte vi kommer att se i närtid med tanke på att vi ser en mindre råvaruintensiv tillväxt i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".