Per-Anders Ruona, chef för Arbetsförmedlingen i östra Norrbotten.
Per-Anders Ruona, chef för Arbetsförmedlingen i östra Norrbotten. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Arbetsförmedlingen laddar för jobbmatchning i Pajala

2:14 min

Arbetsförmedlingen förbereder för att matcha kompetensen hos arbetslösa Pajalabor mot bolaget Abecedes behov, om planerna på att öppna gruvan i Kaunisvaara blir verklighet.

Arbetslösheten i Pajala ligger på omkring åtta procent. Siffrorna ligger på ungefär det dubbla mot hur det såg ut före den historiska gruvkonkursen 2014.

Bolaget Abecedes företrädare pratar om rekrytering av uppåt 350 personer, och om att verksamheten i Kaunisvaara kan vara igång nästa sommar.

– Vi kommer förhoppningsvis att finnas med som en viktig aktör när beställningen av arbetskraft kommer. Då kommer vi att skjuta till resurser på alla sätt vi kan för att det ska gå så smidigt som möjligt, säger Per-Anders Ruona, chef för Arbetsförmedlingen i östra Norrbotten.

Förutom att locka specialister till kommunen kan det, enligt Per-Anders Ruona, bli aktuellt med satsningar för att matcha kompetensen hos arbetslösa Pajalabor mot bolagets behov.

– Vi kommer säkert att behöva sätta in resurser med utbildning och kompetensutveckling, säger han.

Många som förlorade kvalificerade arbeten när drömmen om gruvan i Pajala sprack förra gången, fångades upp av andra arbetsgivare.

– Många var eftertraktade på arbetsmarknaden och har fått jobb på andra håll, säger Per-Anders Ruona.

Frågan är om de personerna, med specifika kompetenser inom just gruvnäringen, är beredda att ge Pajalagruvan en ny chans.

– Det är klart att rekryteringen i sig kan vara en utmaning, men jag är helt övertygad om att många av dem kan vara intresserade av att komma tillbaka den dag det finns jobb att söka, säger Per-Anders Ruona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".