Patrik Snell, entreprenadföragare i Pajala vill ha uppdrag i Kaunisvaara-gruvan om den öppnas igen.
Patrik Snell, entreprenadföragare i Pajala startar en betongfabrik i Luleå. Foto: Per Vallgårda

Byggkostnader kan pressas av ny betongfabrik

1:43 min

Konkurrensen inom byggmaterialsektorn längs Norrbottenskusten ökar när en ny betongfabrik med tolv anställda inom kort öppnas utanför Luleå.

Ett företag i Pajala står bakom satsningen, och Luleå kommunalråd Niklas Nordström tror den kan leda till prispress på byggmarknaden.

– Vi vet att vi behöver få ökad konkurrens för att få ned kostnaderna, det blir ju alltid dyrare när det byggs nytt, men kan vi då få fler aktörer så gör det att det blir press nedåt på priserna.

Byggandet av den nya betongfabriken nära Måttsunds motorstadion är inne i slutfasen och enligt ägaren Patrik Snell kommer den att kunna förse hela Luleåområdet och Norrbottenskusten med betong.

– Det finns två aktörer i den här regionen och vi blir en tredje så jag tror att privatpersoner, byggbolag och kommuner kommer att dra nytta av det här.

Investeringskostnaden för betongfabriken är 17 miljoner kronor och tolv personer ska jobba där.

Att tävla är nyttigt, det gör att alla blir på tårna

Att Snells entreprenad AB i Pajala nu satsar i Luleåområdet beror på Northlands konkurs 2014 som medförde att Snells förlorade nio miljoner kronor och mer än halverade sin omsättning.

– Vår enda möjlighet som vi såg med alla investeringar vi gjorde och den stora kapitalförlusten som vi hamnade i var att se sig om efter stabilare marknad och vi såg Luleå och kustregionen som en marknad som växer, och dit ville vi fara och där är vi.

Fredrik Kristiansson vid branschorganisationen Sveriges byggindustriers Luleåkontor väkomnar att konkurensen ökar på betongmarknaden.

– Att tävla är nyttigt, det gör att alla blir på tårna och utvecklar sina produkter och leveranstider och leveranssäkerhet och kvalitet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".