Skylt vid Finlands gräns mot Sverige i Torneå.
Uppgifter i sociala medier om att framför allt irakiska asylsökande i Finland vill till Sverige. Foto: Robert Nyholm/TT.

Asylsökande på väg från Finland till Sverige

1:53 min

En grupp asylsökande i Finland planerar att i början av september gemensamt ta sig till Sverige via gränsen i Haparanda/Torneå, för att istället söka asyl i Sverige.

Enligt en talesperson för de asylsökande kan det röra sig om hundratals, kanske upp åt tusen personer.

Något som både gränspolisen och Migrationsverket nu förbereder sig inför

– Ja, vi känner ju till de uppgifterna och vi kommer titta närmare på de uppgifterna. Skulle det komma ett större antal personer som vill söka asyl här så har vi beredskap för det, säger Lisa Danling på Migrationsverkets presstjänst.

Det är den senaste veckan som det cirkulerat uppgifter i sociala medier och finländska tidningar om att framförallt asylsökande från Irak i en gemensam aktion ska försöka ta sig till Sverige och Haparanda om ett par veckor.

Enligt talespersonen Nuor Dawood är det ett sätt att visa sitt missnöje med asylpolitiken i grannlandet och deporteringar av irakiska asylsökanden som fått avslag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".