Therese Johaug och Niklas Jonsson.
Therese Johaug och Niklas Jonsson. Foto: Terje Bendiksby/TT och Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Niklas Jonsson om Johaug-domen: För hård

4:42 min

Dopningsavstängningen av den norska skidstjärnan Therese Johaug förlängs till 18 månader. Men före detta landslagsåkaren Niklas Jonsson tycker att domen är för hård.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug missar OS.
Idrottens skiljedomstol Cas dömer henne till 18 månaders avstängning för dopning.

Enligt ett pressmeddelande från Norges skidförbund är Johaug helt knäckt av beslutet.

Medan hon väntat på utslaget i Cas har Johaug tränat för att kunna vara redo inför OS. Hon mottog också beskedet från träningslägret i Seiser Alm i Italien.

Men skidsäsongen är nu över för norskan, långt innan tävlingarna startat.
De tre Cas-domarna - Jeffrey G Benz, USA, Markus Manninen, Finland och Eren Romano F Subiotto, Storbritannien - beslutade att förlänga Norges skidförbunds avstängning på 13 månader med fem månader. Därmed är hon inte frikänd förrän den 18 april nästa år.

Cas-domarna skriver i beslutet att ge Johaug 18 månaders avstängning att man enligt reglerna skulle ge henne mellan 12 och 24 månader och att 18 månader därmed var en lämplig avstängningstid.

Domarna noterade att Johaug inte hade kontrollerat förpackningen på läppsalvan, där den förbjudna substansen fanns uppräknad i innehållsförteckningen och att hon missade även dopningsvarningen. Därför ska hon straffas enligt regelboken.

Det var för knappt ett år sedan som Johaug använde en salva för sina sönderbrända läppar, en salva som innehöll den anabola steroiden clostebol. Ett dopningstest en månad senare gav utslag på substansen och dopningshärvan rullade igång.

Therese Johaug har hela tiden menat att hon var oskyldig eftersom hon fått salvan av landslagsläkaren.

I ljudklippet förklarar P4 Norrbottens skidexpert Niklas Jonsson varför han tycker att straffet är för hårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".