Elin Andersson jaktprovsdomare Sörbyn
Elin Andersson tillsammans med hunden Bella. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio.

Elin Andersson går mot strömmen – utbildar sig till jaktprovsdomare

2:29 min

I morgon är det premiär för fågeljakten, en populär fritidssyssla för många norrbottningar. Men det råder nästan konstant brist på jaktprovsdomare i Norrbottens inland.

Det är SSF, Specialklubben för skällande fågelhund Nedre Norrbotten, som konstaterar att det råder en brist på jaktprovsdomare. Jaktdomare bedömer hundens jaktegenskaper och det är olika egenskaper beroende på vilken jakt det gäller.

Elin Andersson i Sörbyn är snart färdig jaktprovsdomare. Det var intresset för jakten och hundar som lockade henne att ta steget.

– Samt att träffa andra som är intresserade av samma sak. Och sen behövs det fler jaktprovsdomare, berättar hon.

Hon menar att det är viktigt att göra jaktprov på sin hund, för rasens framtid och aveln. För att få ett underlag på hundarnas jaktegenskaper och för SSF:s kännedom om hundarna.

– Det behövs fler avelshanar, därför är det väldigt viktigt att starta sin hund på jaktprov. Hunden behöver inte vara en fantom i skogen bara den skäller fågel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".