Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rispilaff med russin, rostad lök och pumpakärnor på en svart tallrik.
Foto: JUREK HOLZER / SvD / TT
Lyssna
(4:49 min)

Giftexperten: Ät ris – men med måtta

Publicerat måndag 28 augusti 2017 kl 16.08

Skippa riskakorna, men fortsätt äta ris och gröt. Det råder Livsmedelsverkets expert efter det senaste larmet om tungmetaller i barnmaten.

För fyra år sedan gjorde Livsmedelsverket en stor undersökning av barnmat som gröt och välling och den visade att maten i många fall innehöll höga halter tungmetaller.

Nu har Testfakta gjort en uppföljning av den undersökningen, med man har testat ett mindre antal produkter. Testfaktas undersökning visar att halterna av bly minskat, men att arsenik och kadmium fortfarande förekommer i för höga halter.

Men enligt Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, är det inte skäl nog att undvika ris och risbaserade produkter, eftersom det krävs en livstids exponering för att tungmetallerna i risprodukterna ska skada hälsan.

Istället rekommenderar han att man varierar maten och att man skippar riskakorna, som inte har något näringsvärde att tala om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".