Socialförvaltningen i Kiruna stadshus har låsta dörrar sedan årsskiftet.
Så här ser det ut utanför socialförvaltningens kontor i Kiruna stadshus. Det är låsta dörrar. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Fler dörrar kan låsas i Pajala

1:54 min

Kommunhuset i Pajala är idag till stora delar öppet medan socialförvaltningen däremot har låsta dörrar. Men i framtiden kan fler dörrar komma att låsas.

Det pågår ett projekt i Pajala där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är medfinansiär. Man tittar på om man vid en krissituation ska kunna ha kommunhuset som en säker ledningsplats med ett skalskydd. 

– Det har vi inte idag, säger Juha Pasma, säkerhetssamordnare i Pajala kommun.

Men om det inte förekommer några hotbilder, då kommer det fortsatt kunna vara öppet för allmänheten?

– Det kan det vara, man har ju inte tagit några beslut i det i dagsläget. Vi får se framledes hur det ser ut, säger han.

Socialförvaltningen i Kiruna har flera lokaler i staden och de är också låsta. Däremot var förvaltningens kontor i stadshuset öppet fram till årsskiftet. Sedan låstes dörrarna även där, berättar socialchefen Elisabeth Hansson.

Enligt den uppdaterade kartläggning som P4 Norrbotten gjort i veckan till alla 14 kommuner i länet så har samtliga socialförvaltningar numera låsta dörrar, det vill säga för att komma in på socialkontoret så måste man först ringa på en klockan eller ha bokat ett möte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".