Andrea Karlsen Rye och Hilde Kaspersen vandrar genom hela Norge, från norr till söder. Efter en paus i Abisko fortsatte färden.
Andrea Karlsen Rye och Hilde Kaspersen vandrar genom hela Norge, från norr till söder. Efter en paus i Abisko fortsatte färden. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Fokus på fjällsäkerhet i Abisko

1:52 min

Fjällets dagar pågår just nu i Abisko och där talas det om norrsken och klimatförändringar. Men det hålls även en föreläsning som fokuserar på fjällkunskap och fjällsäkerhet.

– Det är ju inte bara att gå ut i fjällen, en sådan sak som att man inte har mobiltäckning en halv mil bort från Abisko är något som många inte tänker på, säger Erik Boström som är sportchef på Svenska turistföreningens anläggning i Abisko.

Några som kan en hel del om fjällen är Andrea Karlsen Rye som tillsammans med Hilde Kaspersen vandrar genom hela Norge, från norr till söder. De gör en kort paus i Abisko och fortsätter sedan.

– Man måste planera på förhand och ha med karta, kompass och så har vi med gps, säger Andrea Karlsen Rye.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".