Annika Klefsjö, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen vid socialförvaltningen i Luleå.
Annika Klefsjö, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen vid socialförvaltningen i Luleå. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio

Utvecklingsplan på gång för Porsön

2:11 min

Den anlagda branden i Porsöskolan i Luleå i tisdags har lett till en del möten inom Luleå kommun. Det ska nu skapas en utvecklingsplan för området.

Först ska det göras en förstudie till utvecklingsplan. Kommunen har redan tre pågående utvecklingsplaner just nu, på Hertsön-Lerbäcken, Råneå, och i centrum. Porsöns plan kan man börja arbeta efter när arbetet med de andra planerna är klart eller på sluttampen.

Utvecklingsplanen ska handla om både den fysiska och den psykiska miljön på Porsön.

Vi försöker ta råd från kommuner som har mer gängproblematik än vi

Annika Klefsjö, verksamhetschef för Individ och familjeomsorg inom socialförvaltningen, har det sociala ansvaret för Porsön, och hon menar att kommunen jobbat länge med problemen på Porsön men att resultaten inte är så tydliga.

– Det finns ingen "quick fix" för de här problemen för i så fall skulle vi ha löst det redan, säger Klefsjö.

Något som ytterligare försvårar arbetet med Porsön är att socialförvaltningen inte är van vid att hantera gängbildning.

– Vi är ju rätt så förskonade från den här typen av beteenden som vi nu sett en tid, så vi är inte vana vid att hantera det, men vi försöker ta råd från kommuner som har mer gängproblematik än vi, berättar Klefsjö.

Hon uppmanar medborgarna att höra av sig till kommunen om de är oroliga eller om de vill tipsa om saker som händer på Porsön.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".