Bodil Elmhagen, forskningskommunikatör svenska jägarförbundet
1 av 2
Bodil Elmhagen, forskningskommunikatör på svenska jägarförbundet. Foto: TullaMaja Fogelberg/SR
Älg tuggar träd. Foto: Bill Roth/Scanpix
2 av 2
Förmodligen frisk älg tuggar träd. Foto: Bill Roth/Scanpix

Galna älgsjukan kan finnas i Sverige

"Kallas för avmagringssjukan"
2:39 min

Galna kosjukan skrämde slag på Europa under 90-talet. Nu har man hittat en liknande sjukdom på älgar i Norge.

Sjukdomen orsakas av ett protein, prion, som angriper hjärnvävnaden och ryggmärgen. Bodil Elmhagen är forskningskommunikatör svenska jägarförbundet.

– Likheten är att det är samma smittämne. Det är proteinet som blivit felveckat, kroppen kan då inte bryta ner den och prionet sprider sig. Den angriper hjärnan och djuret dör. 

Den sprids via till exempel avföring till andra hjortdjur. Ett djur som betar där prionet finns eller som slickar på ett annat djur som har sjukdomen kan drabbas. Chronic Wasting Desease kallas för avmagringssjukan.

– Man kan känna igen ett sjukt djur på att det är smalt, står och hänger, det kan vara ovanligt oskyggt, ten kan dregla eller urinera mer än vanligt. 

CWD finns i Nordfjälla i Norge där renar bär på sjukdomen. Det finns även två älgar på gränsen till Jämtland som blivit konstaterade med sjukdomen.

– Älgarna rör sig ju över landsgränsen och är det en smittsam variant så kan vi ha sjukdomen i Sverige redan nu, säger Bodil Elmhagen är forskningskommunikatör svenska jägarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".