Fredrik Kristiansson, regionchef för Sveriges byggindustrier.
Fredrik Kristiansson, regionchef för Sveriges byggindustrier. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Byggruschen mattas av i Norrbotten

1:42 min

Byggbranschen i Norrbotten har efter många års högkonjunktur börjat se en avmattning.

– Byggmarknaden mår ju bra investeringsmässigt. Men det är klart att det går inte uppåt som man kanske hade trott. 2015-2016 så har det planat ut, säger Fredrik Kristiansson, regionchef på Sveriges byggindustrier.

De senaste åren har Sveriges Byggindustriers prognos för byggandet bara pekat uppåt. Runt 14 miljarder investeras i år i olika byggprojekt i Norrbotten - och det är rekordhögt.

Men när Fredrik Kristiansson nu sitter och talar med medlemsföretagen inför den kommande prognosen är hans bedömning att många ser mindre positivt på framtiden än tidigare.

Fredrik Kristiansson anser att det är gruvbranschens kräftgång som påverkat byggandet.

– När gruvindustrin går bra, då skjuter det rakt igenom på väldigt många ställen, så att gruvindustrin sätter temperaturen på byggmarknaden, säger han.

Fredrik Kristiansson tror att det ändå finns anledning till optimism för hans bransch de kommande åren. Skälet är den nationella transportplanen, som kom i torsdags. Där pekade Trafikverket ut satsningar på bland annat Luleå hamn och Malmbanan.

– Jag tyckte vi fick flertal viktiga projekt namngivna och det är ju otroligt positivt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".