Projektledaren Sara Byström, Agro park, Öjebyn.
Projektledaren Sara Byström, Agro park, Öjebyn. Foto: Ann-Christine Wallner-Hoppe/Sveriges Radio.

Agro park städar bort gamla odlingar

1:52 min

Försöksodlingarna hos Agro park i Öjebyn, Piteå, ska nu snyggas till och planteras om, så att det blir trevligare för besökarna.

I Öjebyn, Piteå, finns sedan många år tillbaka försöksverksamhet när det gäller olika grödor. Nu är det Hushållningssällskapet i Norrbotten som driver verksamheten som har bytt namn till Agro park. Inriktningen är demoodlingar samt forskning och försöksordling.

Projektledaren Sara Byström berättar att de nu under hösten ska städa upp efter tidigare års försöksverksamhet, så att det till exempel blir trevligare för besökare.

Genom åren till exempel tagits fram härdiga svartvinbärsbuskar, testats ekologiska odlingar, och odlats i tunnlar i Öjebyn. I år har det kalla vädret under våren och sommaren gjort att allt blivit försenat när det gäller odlingarna, men vädret har inte bara haft negativa effekter.

– Vi har fått jättefina grönsaker i år, helt utan angrepp som det kan bli när det är fuktigt och varmt, förklarar Byström.

Det återstår att se om spannmålsskörden hinner mogna som den ska och om det blir lite värme under de kommande två veckorna.

– Nu gäller det att vädergudarna är med oss och att det inte blir mera regn, säger projektledaren Sara Byström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".